Journalistkårens sektanda

Precis så uppfattas journalister! (Y)
”Här inne på redaktionerna sitter vi upplysta och rättfärdiga och myser. Vi är så goda att vi har rätt även när vi har fel. Där utanför finns de otäcka trollen som är så otäcka att de har fel även när de har rätt. Troll kan ju inte ha rätt. När trollen kommer för nära så att vi hör deras snörvlande, då låser vi dörrar och fönster och så kramar vi om varandra och berättar för varandra hur goda vi är.”

DET GODA SAMHÄLLET

mohamed omar

Mohamed Omar

Historien är numera välkänd. Dagens Nyheters mörkläggning av sexövergreppen på festivalen We are Stockholm i augusti förra året. När tidningen avslöjades bad man inte om ursäkt och lovade bot och bättring. Det höll man sig för god för. Särskilt eftersom avslöjandet kom från en konkurrent bland de så kallade alternativmedierna – Nyheter Idag.

På Twitter framförde journalisten Isobel Hadley-Kamptz teorin att kritiken mot DN i själva verket var en konspiration iscensatt av Rysslands president Vladimir Putin för att öka allmänhetens misstro mot de svenska etablissemangsmedierna.

Man skulle kunna tro att en så pass bisarr konspirationsteori bara skulle bemötas med pinsam tystnad. Icke! Teorin fick stöd av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som kommenterade: ”bra skrivet…” Hellre sätta på sig en foliehatt än en dumstrut, kan han ha resonerat.

View original post 256 fler ord

Annonser